سینی کابل:
ورق گالوانیزه مشبک که جهت نگهداری امن کابل های عایق از قبل فرم دهی شده و به دیوار یا سقف نصب می گردد. اتصال سینی کابل ها به یکدیگر در طول مسیر و در پیچ و خم ها از طریق سینی های زانویی یا زاویه ای انجام می شود و در مسیرهای عمودی از نردبان کابل به جای سینی استفاده می گردد.
نگهدارنده سینی کابل:
برای نگهداری سینی کابل زیر سقف و یا روی دیوار یا در رایزرها از ساپورت سینی کابل استفاده میشود بر اساس نیاز پروژه، نوع سقف، ارتفاع آویز، وزن و سایز سینی کابل، کلاس طراحی نوع ساپورت مشخص میشود.
- ساپورت های سینی کابل زیر سقفی
- ساپورت های سینی کابل U شکل
- ساپورت های سینی کابل L شکل
- ساپورت های سینی کابل دیواری
الزامات اجرایی سینی گذاری:
در اجرای سینی گذاری متقاضی موظف است تجهیزات و یراق آلات مطابق با مشخصات فنی جدول (1) استفاده نماید.
در اجرای سینی کابل رعایت موارد زیر الزامی است.
- کلیه سینی کابل ها بایستی توسط ساپورت های نوع L یا Uشکل به سقف و یا براکت های دیواری نصب شوند. فاصله بین ساپورت ها یا براکت ها حداکثر 1/5 متر پیشنهاد می شود. اتصال ساپورت و براکت به سینی کابل حتماً باید محکم بوده و تحت هیچ شرایطی سینی کابل روی ساپورت حرکت نکند.
- عرض سینی کابل بایستی متناسب با تعداد و مقطع کابل ها باشد. پیشنهاد می شود بین کابل های فشار ضعیف به اندازه قطر کابل فاصله باشد تا تبادل حرارت به خوبی انجام شود.
- کلیه کابل ها باید توسط بست کمربندی به سینی کابل یا نردبان کابل محکم شده و از سایر وسایل نظیر سیم گالوانیزه استفاده نشود.
- سینی کابل مورد استفاده باید حتماً از نوع درپوش دار بوده و بست لازم جهت فیکس کردن و پلمب درپوش ها پیش بینی شود.
- در مواردی که به هر دلیلی انفصال بین سینی ها و نردبان کابل ایجاد شود، بایستی توسط هادی، همبندی بین این قسمت ها اجرا شود.
- یک هادی بدون روکش به مقطع مناسب در طول مسیر جهت هم بندی پیش بینی شود. لازم به ذکر است مقطع این هادی بایستی توسط مشاور و بر اساس حداکثر جریان اتصال کوتاه محاسبه شود.
- کلیه سینی گذاری ها بایستی از طریق هادی روکشدار مناسب به سیستم ارت حفاظتی پست متصل شده و در نقاط مورد نیاز همبندی انجام شود.
- ارتفاع کف سینی کابل از سقف برای کابل های فشار ضعیف تا مقطع 70 میلی متر مربع حداقل 20 سانتی متر و برای کابلهای فشار ضعیف با مقطع بالاتر از 70 میلی متر مربع حداقل 30 سانتیمتر باشد.
- در مسیرهای افقی از سینی کابل و مسیر های عمودی از نردبان کابل استفاده شود.
- سینی گذاری و نصب نردبان کابل در مسیرهای مشترک سایر تأسیسات نظیر آب، گاز، فاضلاب و .. یا رایزرهای عمومی ممنوع می باشد.
- تغییر مسیر سینی کابل ها حتماً با استفاده از یراق مناسب نظیر زانویی، سه راهی و سایر ابزار باشد و قطع مسیر سینی گذاری یا در پوش سینی در هیچ نقطه وجود نداشته باشد.
- در کل مسیر سینی گذاری، هیچگونه مسیر مشترکی بین کابل های اختصاصی اداره برق و کابل های برق مجتمع وجود نداشته باشد.
- کلیه سینی کابل ها باید توسط رابط سینی کابل به هم متصل شوند.
- استفاده از براکت دیواری در طول مسیر مشروط به استفاده از یراق مناسب از جنس فولاد با روکش گالوانیزه گرم مانعی ندارد.
- اتصال ساپورت سقفی یا براکت های دیواری بایستی توسط رول بولت و انکربولت انجام شود. در ساپورت ها و براکت های چهارپیچه امکان استفاده از تفنگ میخکوب بتن، مشروط بر نصب هر چهار پیچ و استفاده از واشر فولادی گالوانیزه مناسب برای هر چهار پیچ وجود دارد. استفاده از پیچ و رول پلاک ممنوع می باشد.
- مقطع عرضی سینی کابل باید تراز باشد ولی مسیر طولی می تواند با رعایت فاصله متناسب به موازات سقف اجرا شود.
- در سینی گذاری اماکنی نظیر پارکینگ ها و یا مسیرهای عبور اتومبیل، درکلیه مسیر (حتی در یک نقطه) نباید احتمال برخورد وسایل نقلیه با سینی کابل یا یراق آن وجود داشته باشد. در مواردی نیز که احتمال برخورد سر انسان وجود دارد از محافظ پلاستیکی و علائم هشداردهنده استفاده شود.
- عبور سینی کابل از داخل موتورخانه، استخر، جکوزی، انباری و اماکن غیر قابل دسترسی ممنوع است. چنانچه سینی گذاری در راه رویی واقع شود عرض راه رو از 1/5 متر کمتر نباشد.
- درصورت وجود سینیهای حاوی کابلهای شبکه، مدار سیستم های فرعی تأسیسات و… بایستی سینی کابل برق بر روی تمامی سینیها قرار گیرد و حداقل فاصله رک سینیها 30 سانتی متر باشد.
دیواره کناری سینی کابل:
- دیواره کناری سینی کابل به طور معمول دارای لبه های به ارتفاع 40، 50 و 60 میلی متر برای افزایش مقاومت و تحمل بار میباشند.
- تعداد خم لبه ها میتواند 2 (فاقد لبه برگشته به سمت خارج)، 4 (دارای یک لبه یک سانتی در هر طرف به سمت خارج) و یا 6 خم باشد که افزایش تعداد خم ها سبب تحمل بار بیشتر توسط این سیستم محافظ سیم و کابل می گردد.
- افزایش تعداد خم ها می تواند به افزایش مقاومت صفحه تا 30 درصد بالاتر منجر گردد، که معمولاً برای سینی های عملکرد سنگین از نوع 6 خم استفاده می گردد.
- به منظور پرهیز از هرگونه آسیب پذیری هنگام کابل کشی توصیه می شود از سینی های کابل با دیواره های دارای خم به بیرون استفاده شود که علاوه بر نبودن هر گونه لبه تیز در فضای داخلی سینی، نصب درپوش یا کاور روی سینی نیز در حالت بهتری فراهم می گردد.
ابعاد و میزان پانچ سینی کابل:
ابعاد و میزان پانچ سینی کابل از مشخصات فنی تعیین کننده در میزان خنک کنندگی کابل ها می باشد. میزان پانچ سینی باید
به گونهای باشد که جریان رفت و برگشت هوا در آن به خوبی صورت گیرد و کابل ها بیش از اندازه گرم نگردد. به طور معمول و برای حفظ مقاومت صفحه سینی ها برای تحمل میزان بار کابل ها، نباید میزان سوراخ ها (پانچ) سطح سینی های کابل از 50 درصد کل سطح سینی بیشتر باشد.